Ce este Euribor? 

EURIBOR inseamna "European Interbank Offered Rate" si este un indice de referinta independent recunoscut international ce reprezinta ratele de dobanzi pentru imprumuturile in EURO la care bancile participante in zona monetara UE isi acorda imprumuturi,

A aparut odata cu introducerea monedei EURO in cadrul Uniunii Europene (in 1999), cand bancile europene au considerat necesara introducerea unei noi rate inter-bancare, comuna bancilor care activeaza in zona monetara a UE.

Este cotat pe perioade de 1 luna (Euribor 1M), 3 luni (Euribor 3M), 6 luni (Euribor 6M) si un an (Euribor 12M).


De ce este important Euribor? 

Conform Ordonantei de Urgenta 50 (OUG 50), bancile sunt obligate sa exprime rata dobanzii variabile sub forma de indice + marja, unde indicele este de tipul EURIBOR/LIBOR/ROBOR.

Astfel, pentru creditele in EURO, dobanda la credit va fi calculata conform formulei :

Dobanda creditului = Rata EURIBOR (care este variabila) + marja bancii (care este fixa)

Fiecare banca isi poate alege rata Euribor pentru orice perioada doreste! Asadar, exista banci care folosesc in ecuatia de mai sus Euribor 1M, Euribor 3M, Euribor 6M sau Euribor 12M, in functie de politica fiecarei banci in parte.

In graficele de mai jos puteti observa evolutia Euribor 1M, 3M, 6M si 12M de la lansare pana in prezent.


Afla ultimul curs Euribor! 

Mai jos aveti cursul Euribor pe ultimele 3 zile, actualizat zilnic!

Curs EURIBOR


Istoric si evolutie Euribor 

In graficele de mai jos puteti analiza evolutia Euribo 1M, 3M, 6M si 12M de la lansare(1999) pana in prezent.

Evolutie EURIBOR 1M
Evolutie EURIBOR 3M

Evolutie EURIBOR 6M
Evolutie EURIBOR 12M


Previziuni Euribor 

Economistii prezic o crestere a ratei Euribor in 2011 si implicit si o crestere a ratelor pentru creditele in euro. Dobanzile la care bancile europene se imprumuta intre ele sunt pe o tendinta de crestere ce se va accentua incepand cu 2011. Dobanzile pe termen scurt sunt inca mici deoarece lichiditatea de pe piata europeana este ridicata. Totusi, situatia se va schimba din 2011.  

BNR  apreciza ca indicatorul Euribor 3M va avea o medie anuala de 1,16%, crestere cu aproximativ 0,4 procente fata de valoarea medie estimata pentru 2010. In acelasi timp, ING Bank prognozeaza o valoare medie de 1,33% pentru Euribor 3M pentru anul 2011, iar Raiffeisen estimeaza ca Euribor 3M va creste cu 0,5% pana la 0,7% in 2011.


Ultimele stiri

Edit

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

  • Ultimele stiri
Salvează
Anulează
Reset

Economie

Practic Bucureşti vrea un profit de 20 mil. lei în

Practic Bucureşti vrea un profit de 20 mil. lei în 2017Practic Bucureşti (PRBU), companie care are drept obiect de activitate închirierea şi subînchirierea spaţiilor imobiliare, şi-a bugetat pentru 2017 o

Luni, 19 Decembrie 2016 Comentarii

NewsletterPrimeşte HTML?

Site-ul apare in Directorul Kappa