Notice: Cache failed on disk write, class stdClass, path /home/robanks/public_html/cache/cmsapi/html/cmsapiDatabase/ddac8c367472d955e41dcc4e01839f2a in /home/robanks/public_html/plugins/cmsapi/cmsapi/cmsapi.cache.php on line 55

Notice: Cache failed on disk write, class glossaryGlossaryManager, path /home/robanks/public_html/cache/cmsapi/singleton/glossaryGlossaryManager in /home/robanks/public_html/plugins/cmsapi/cmsapi/cmsapi.cache.php on line 55

Notice: Cache failed on disk write, class glossaryEntryManager, path /home/robanks/public_html/cache/cmsapi/singleton/glossaryEntryManager in /home/robanks/public_html/plugins/cmsapi/cmsapi/cmsapi.cache.php on line 55

Cauta in cuvintele dictionarului (inclusiv expresii)
Cuvant care incepe cu Expresie care contine Cuvantul exact
Toate A B C
Pagina:  1 2 3 4 5 6... Urmatoarea »
Cuvant Definitie
absorbtie

preluarea unei societati comerciale de catre o alta societate comerciala, intregul activ al primei societati devenind aportul sau la capitalul social al celei de a doua. Pentru aportul respectiv se emit actiuni de catre societatea absorbanta daca aceasta este societate pe actiuni, iar daca nu, se acorda parti de capital social corespunzatoare.

accept

consimtamant scris pe cambie prin care o persoana, numita tras, se obliga sa achite la scadenta suma inscrisa pe cambie.Consimtamant scris dat de platitor prin care se obliga sa realizeze o plata in favoarea furnizorului sau ori a altei persoane desemnata de acesta.

acceptant

persoana care accepta oferta facuta de o alta persoana numita ofertant de a incheia cu acesta un contract (de credit., de export, de productie, de livrare, de prestari servicii, etc.).

acceptant pentru onoare

terta persoana care a aceptat sa garanteze o cambie in suferinta in locul trasului care a refuzat acceptarea acesteia. Posesorul cambiei are, insa, facilitatea de a primi sau nu acceptarea pentru onoare oferita de cel de-al treilea. Cu toate acestea, acceptarea acceptantului pentru onoare nu lipseste pe posesor de actiunea de recurs cambial daca din actul de protest nu reiese ca posesorul a consimtit la aceasta acceptare.

acceptare

(1). Consimtamantul cumparatorului pentru achitarea unei cereri de plata emise de catre furnizorul sau creditorul sau. (2). Consimtamantul acceptantului asupra unei oferte directe. (3). Ordin de plata dat bancii pentru achitarea unei cereri de plata acceptate. (4). Aprobarea prin semnatura a unei cambii prin care semnatarul se obliga sa plateasca la scadenta suma inscrisa pe cambia respectiva. (5). Actul prin care trasul accepta ordinul de a plati suma indicata in cambie catre persoana care va fi posesoarea ei legitima, la scadenta.

acceptare expresa

Consimtamant scris al cumparatorului adresat adresat bancii sale prin care o autorizeaza sa plateasca din contul sau suma de bani cuvenita furnizorului si inscrisa pe documentul de plata. Acceptarea expresa se inscrie direct pe documentul de decontare sau se da pe un alt act separat.

acceptare partiala

reprezinta consimtamantul dat de cumparator pentru o valoare sau o cantitate de bunuri mai mica decat cea inscrisa in documentul de decontare, prin care banca este autorizata sa plateasca numai contravaloarea acestora.Acceptarea partiala poate fi intalnita si in cazul operatiunilor de Standing Order, care presupune existenta unui contract de mandat intre un titular de cont si banca sa si prin care clientul insarcineaza banca cu plata unor sume de bani variabile, la date fixe, numai dupa ce el este instiintat cu privire la sumele ce urmeaza a fi platite.

acceptare tacita

consimtamantul dat de cumparator, care, in baza unei conventii incheiata cu banca, putea ca pana la un anumit termen precis sa-i transmita accesteia o acceptare expresa sau chiar un refuz si nu a facut-o, ca urmare marfurile, serviciile sau lucrarile de care beneficiaza il multumesc, iar plata poate fi efectuata.

acceptarea cambiei

presupune acordul neconditionat al trasului de a plati la scadenta suma inscrisa in cambie.Acceptarea cambiei trebuie sa fie scrisa, fie pe fata, fie pe verso si trebuie sa poarte semnatura trasului. Daca acceptarea se face pe fata titlului este suficienta semnatura trasului, in caz contrar, aceasta trebuie sa fie insotita de cuvantul « acceptat« sau de un adin expresiile » voi plati» sau «voi onora « .prezentarea cambiei la acceptare este facultativa, daca nu exista o indicatie expresa care sa indice contrariul.

acceptarea ordinului de plata

procedura prin care se recunoaste ca valabil un ordin de plata receptionat.

acciza

taxa suportata de consumatori; una din formele cele mai raspandite ale impozitelor indirecte, care se include in pretul de vanzare al unor marfuri determinate.

ACH

casa de compensatii automata - este operata de TransFond si are rolul de a primi de la participanti instructiuni de transfer credit care pot fi procesate electronic(OP). Transmiterea instructiunilor se va face intr-un singur punct de acces pentru fiecare participant. Participantii la ACH sunt : bancile, Banca Nationala a Romaniei, trezoreria statului, casele centrale ale cooperativelor de credit. Sistemul aplica o schema de acoperire a riscurilor prin constituirea de garantii unilaterale ale participantilor in favoarea casei de compensatie automata in sistemul titlurilor de stat si prin rezervarea voluntara de lichiditate pentru decontarea sumelor nete rezultate din compensarea automata. Participantii vor putea trimite la compensare instructiuni de plata,astfel incat suma totala de plata sa nu depaseasca nivelul garantiilor constituite in sistem.

achiesare

a incuviinta, a fi de acord, a recunoaste un drept, o hotarare.

achitare

o operatiune realizata de o persoana fizica sau juridica care are drept scop stingerea totala sau partiala a unei datorii si care consta in plata sumei datorate inscrisa pe o factura, chitanta, cambie.Aceasta operatiune se poate efectua fie in numerar(atunci cand avem de-a face cu sume miji), fie prin intermediul instrumentelor de plata fara numerar, ca de exemplu : Cec, Bilet la ordin, Cambie, Ordin de plata, carduri bancare, etc.

acont

(1). parte dintr-o suma de bani care se plateste inainte, drept garantie pentru indeplinirea unui contract incheiat, in special cel de vanzare-cumparare; (2). suma platita anticipat drept garantie pentru livrarea de bunuri, executarea unor lucrari sau prestarea unor servicii.

acoperire

1) Suma de bani aflata intr-un depozit la tras-banca-, pe baza careia titularul contului poate emite un cec sau o cambie, banca fiind obligata sa achite la prezentare sau la scadenta, cecul, respectiv cambia. 2) Suma de bani depusa drept garantie de catre cumparatori di vanzatori la agentiile oficiale de schimb sau la banci in vederea efectuarii unei operatiuni la bursa.

acoperire in aur

rezerva de aur, devize convertibile si alte active aflate in tezaurul bancilor centrale (de emisiune), folosite pentru garantarea convertibilitatii biletelor de banca emise si puse in circulatie.

acoperirea acreditivului

operatiune bancara de transfera resurselor valutare din contul bancii ordonatoare in contul bancii platitoare ce se efectueaza in cadrul mecanismului de decontare prin acreditiv. Aceasta operatiune se poate efectua fie din resursele proprii ale titularului de cont, fie din cele ale bancii.Acoperirea acreditivului se poate realiza in doua moduri :1) anticipat, prin virarea de catre banca ordonatoare a sumei ce reprezinta contravaloarea acreditivului in contul bancii platitoare chiar in momentul deschiderii acreditivului, 2) pe masura utilizarii acreditivului-exista doua situatii-banca ordonatoare crediteaza banca platitoare, banca platitoare se ramburseaza asupra bancii ordonatoare.

acord de plati

presupune existenta unei intelegeri sau a unei conventii incheiate intre participantii la desfasurarea unor relatii economice, financiare si valutare prin care se stabilesc : natura operatiilor ce urmeaza a fi efectuate, tehnica derularii si evidentierii platilor reciproce, moneda utilizata, regimul juridic al operatiilor, modalitati de lichidare a conturilor,etc.

acord swap

acord bilateral intre bancile centrale prin care partile semnatare se obliga sa-si puna reciproc la dispozitie, la cerere, o suma de bani in valuta proprie, in cadrul unui plafon prestabilit.

acreditiv

modalitate de plata prin care cumparatorul rezerva o anumita suma de bani in numele furnizorului sau la unitatea bancara a acestuia din urma, in vederea achitarii marfurilor livrate, a serviciilor prestate sau a lucrarilor efectuate, atunci cand expedierea, executarea sau prestarea lor se face in conditiile convenite. Acreditivul se poate deschide la banca ordonatorului, la banca furnizorului sau la o alta banca conform intelegerilor intervenite intre parti si este cel mai sigur mijloc de plata pentru ambele parti, dar si cel mai costisitor. Cumparatorul are avantajul indeplinirii corecte a obligatiilor de catre furnizor, pe cand furnizorul are avantajul incasarii sumei corespunzatoare daca isi indeplineste indatoririle.

acreditiv avizat

reprezinta o modalitate prin care titularul isi poate asigura incasarea unor sume de bani in strainatate la bancile avizate in acest sens. Este utilizat in decontarile internationale. Acreditivul avizat se emite de catre banci clientilor lor atunci cand acestia indica precis tarile si orasele unde doresc sa primeasca sume de bani. Banca trimite un aviz in strainatate care contine si specimenul de semnatura al titularului, care este in masura sa primeasca o suma de bani de la orice banca corespondenta careia i-a fost trimis avizul.

acreditiv circular

suma de bani care poate fi primita partial sau integral de la o banca corespondenta din strainatate, fara o avizare prealabila.Titularul acreditivului circular primeste o foaie de control cu specimenele lui de semnatura, iar la efectuarea platii banca confrunta semnatura prezentatorului cu specimenul din foaia de control a acreditivului.

acreditiv documentar

este modalitatea de plata cea mai sigura si cea mai utilizata pe plan international. Banca emitenta actioneaza la cererea unui client, denumit ordonator si urmeaza 1.sa efectueze o plata catre/la ordinul unui tert, numit beneficiar sau 2. sa imputerniceasca o alta banca sa imputerniceasca o alta banca sa efectueze o asemenea plata sau 3. sa imputerniceasca o alta banca sa negocieze asemenea cambii contra documentelor stipulte, cu conditia ca termenii acreditivului sa fie respectati.

acreditiv documentar back to back

este o forma a acreditivului documentar deschisa pe baza unui acreditiv de export, de catre exportatorul care nu este producatorul marfurilor, in favoarea acestuia-producatorului. Aceasata operatiune are la baza un acreditiv pe care exportatorul l-a primit de la un cumparator extern ; ulterior, exportatorul decine ordonator.

Pagina:  1 2 3 4 5 6... Urmatoarea »
Toate A B C
Glossary 2.7 uses technologies including PHP and SQL

Ultimele stiri

Edit

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

  • Ultimele stiri
Salvează
Anulează
Reset

Economie

Practic Bucureşti vrea un profit de 20 mil. lei în

Practic Bucureşti vrea un profit de 20 mil. lei în 2017Practic Bucureşti (PRBU), companie care are drept obiect de activitate închirierea şi subînchirierea spaţiilor imobiliare, şi-a bugetat pentru 2017 o

Luni, 19 Decembrie 2016 Comentarii

NewsletterPrimeşte HTML?

Site-ul apare in Directorul Kappa

Warning: file_get_contents(/home/robanks/public_html/components/com_sh404sef/cache/shCacheContent.shlock) [function.file-get-contents]: failed to open stream: No such file or directory in /home/robanks/public_html/components/com_sh404sef/shCache.php on line 138

Warning: file_get_contents(/home/robanks/public_html/components/com_sh404sef/cache/shCacheContent.shlock) [function.file-get-contents]: failed to open stream: No such file or directory in /home/robanks/public_html/components/com_sh404sef/shCache.php on line 138

Warning: file_get_contents(/home/robanks/public_html/components/com_sh404sef/cache/shCacheContent.shlock) [function.file-get-contents]: failed to open stream: No such file or directory in /home/robanks/public_html/components/com_sh404sef/shCache.php on line 138