Ce este Biroul de Credit? 

     Biroul de Credit este o societate pe actiuni care are ca actionari 25 de banci. Obiectul de activitate al Biroului de Credit este colectarea si prelucrarea datelor privind portofoliul de clienti persoane fizice, al participantilor. Majoritatea bancilor raporteaza la Biroul de Credit atat informatii de natura negativa cat si de natura pozitiva referitoare la persoanele fizice care au contractat credite si au intarzieri la plata ratelor scadente mai mari de 30 de zile calendaristice.

Cum poti obtine datele proprii inregistrate la Biroul de Credit si cat te costa acest lucru?

     Trebuie sa adresezi in scris catre Biroul de Credit o cerere datata si semnata, la care sa anexezi o copie lizibila dupa actul de identitate si, dupa caz, dovada platii serviciului solicitat.

Aceste documente se pot trimite :
 • prin posta la adresa: S.C. Biroul de Credit S.A. Strada Sfanta Vineri nr.29, sector 3, Bucuresti, Romania;
 • scanate la adresa de e-mail: situatie@birouldecredit.ro;
 • personal, la cutia postala amplasata la adresa de mai sus.;

Raspunsul va fi formulat sub forma Raportului de Credit care va contine toate informatiile inregistrate despre persoana respectiva de catre toate bancile care detin date despre aceasta, cu mentiunea in clar a numelui Participantilor.Prima solicitare din decursul anului este gratuita. Incepand cu a 2-a cerere inclusiv, solicitarea se va comisiona cu suma de 6 lei, dovada platii urmand sa se trimita impreuna cu cererea.

Plata se va face la orice unitate a Bancii Comerciale Romane S.A., folosind urmatoarele instructiuni:
 • suma: 6 lei
 • beneficiar: S.C. Biroul de Credit S.A. (cod fiscal R 16140132)
 • cont: RO93 RNCB 0090 0005 8898 0001 deschis la banca: BCR Lipscani

In cazul in care doresti sa verifici daca esti la a doua cerere in decursul unui an, poti solicita o confirmare telefonica la Biroul de Credit: 021 311 0267/ 021 310 4260.

Decizia de creditare se ia automat pe baza Raportului de Credit? Mai pot obtine credit daca am avut restante?

     NU, Biroul de Credit nu poate decide acordarea sau neacordarea unui credit. Analiza este facuta de fiecare banca in parte pentru a decide daca iti vor acorda sau nu un credit.

     In majoritatea cazurilor, daca apari cu o restanta la Biroul de Credit nu vei mai putea sa obtii un credit, fiind nevoit sa astepti pana la 4 ani pana cand informatia se sterge din baza de date. Perioada verificata difera in functie de normele de risc ale fiecarei banci in parte. Astfel, daca unele banci se pot uita pe istoricul raportarilor din ultimii 2 ani (fiind mai permisive), alte banci se pot uita pe intreg istoricul de 4 ani.De asemenea, e posibil sa gasesti banci care isi asuma riscul sa iti acorde un credit, dar cu o rata a dobanzii mai mare  (deoarece si riscul de creditare este mai mare pentru un client care a inregistrat restante) si unele restrictii privind suma maxima ce poate fi obtinuta.

Esti raportat la Biroul de Credit cu restante/intarzieri la plata unor rate sau cu un credit pe care nu l-ai avut niciodata. Cum se pot sterge aceste raportari?

     Numai bancile au dreptul de a modifica raportarile facute, fie ele pozitive sau negative. Daca esti raportat cu un credit pe care nu il recunosti sau cu o restanta pe care stii ca nu ai avut-o, depune o reclamatie la banca care a inregistrat aceasta raportare, atasand la reclamatie si Raportul de Credit primit de la BC. Daca se dovedeste ca ai dreptate, banca are obligativitatea de a sterge raportarea eronata in maxim 5 zile lucratoare.

 

Ce este Centrala Riscurilor Bancare (C.R.B.)?

     Centrala Riscurilor Bancare este administrata de B.N.R. si este o baza de date in care sunt inscrise persoanele atat juridice cat si fizice, care au credite contractate.

     Institutiile de credit si societatile de credit ipotecar transmit lunar catre C.R.B. informatii referitoare la:
 • date de identificare ale debitorilor ;
 • creditele si angajamentele de care debitorul beneficiaza (tipul creditului, termenul de acordare, tipul garantiei, serviciul datoriei, data acordarii, data scadenta, suma acordata, suma datorata utilizata, suma datorata neutilizata la momentul raportarii, suma restanta).
     In privinta persoanelor fizice se transmit:
 • toti debitorii care au beneficiat de credite si/sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste 20.000 RON;
 • toate restantele indiferent de valoarea creditului cu intarzieri mai mari de 30 de zile, dar si informatii despre fraudele cu carduri.

Istoricul intarzierilor la plata cuprinde o perioada de 7 ani, de la data inscrierii!

Cum poti obtine datele proprii inregistrate la C.R.B.?

     Aceste informatii se pot obtine personal, direct de la B.N.R, fiind gratuite. Trebuie sa adresezi in scris o cerere de mana la care sa anexezi o copie lizibila dupa actul de identitate.

     Aceste documente se pot :
 • trimite prin posta la adresa: B.N.R. – Directia Stabilitate Financiara, Str. Lipscani nr. 25, cod 030031, sector 3, Bucuresti;
 • depune personal la sediul B.N.R., la Registratura.

In cerere se mentioneaza numele, prenumele, adresa, datele din actul de identitate, modalitatea de primirea a raspunsului (prin posta + adresa postala sau personal de la sediul B.N.R. + numar de telefon de contact).

Care sunt principalele diferente intre Centrala Riscurilor Bancare si Biroul de Credit ?

 • la C.R.B se raporteaza persoane fizice si juridice, pe cand la Biroul de Credit de raporteaza persoane fizice;
 • la C.R.B se raporteaza lunar, la Biroul de Credit zilnic;
 • la C.R.B. informatiile pozitive se raporteaza numai pentru debitorii a caror nivel cumulat depaseste 20.000 RON, la Biroul de Credit indiferent de valoarea creditului;
 • la C.R.B se raporteaza credite restante peste 30 de zile indiferent de valoarea restantei si solduri debitoare neautorizate pe cont curent de peste 30 de zile, in valoare >= 10 RON, pe cand la Biroul de Credit se raporteaza restante peste 30 de zile in valoare >=11 RON.

 

Ultimele stiri

Edit

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

 • Ultimele stiri
Salvează
Anulează
Reset

Economie

Practic Bucureşti vrea un profit de 20 mil. lei în

Practic Bucureşti vrea un profit de 20 mil. lei în 2017Practic Bucureşti (PRBU), companie care are drept obiect de activitate închirierea şi subînchirierea spaţiilor imobiliare, şi-a bugetat pentru 2017 o

Luni, 19 Decembrie 2016 Comentarii

NewsletterPrimeşte HTML?

Site-ul apare in Directorul Kappa