BCR si BRD se dueleaza la varf, iar celelalte banci din top 10 castiga greu cota de piata semnificativa. Cele 10 banci controleaza 78% din tot sistemul.

Anul trecut activele totale ale sistemului bancar romanesc au crescut cu numai 3,5% - cel mai redus nivel din ultimul deceniu. Criza economica a facut ravagii si in bilanturile bancilor, care au fost nevoite sa-si mareasca provizioanele si chiar sa scoata credite din bilant pentru ca stiu ca nu le vor mai recupera niciodata.

Topul_primelor_10_banci_2011_dupa_active

La 31 decembrie 2010 patrimoniul bancilor a fost de 342 mld. lei (80 mld. euro). BCR si BRD isi disputa primele locuri, la fel ca acum 10 ani, fiind urmate de un pluton de banci ale caror active sunt la jumatate.

Anul trecut, BCR a reusit sa castige cota de piata, dupa patru ani de declin, in timp ce BRD a pierdut teren pentru ca a adoptat o politica extrem de prudenta si nu a mai vrut sa-si ia risc intr-o economie aflata in recesiune. Aceasta politica impusa de noul management cu aversiune la risc da rezultate la nivelul creditelor neperformante, dar inseamna si pierderea unor clienti cu afaceri mari. In schimb, BCR a fost in ultimul an foarte agresiva pe segmentul corporate, luand clienti de la alte banci prin asumarea unor riscuri mai mari.

La nivel de profit, BRD este insa cu mult peste BCR, raportand un castig de 501 mil. lei, ceea ce arata ca activele detinute aduc un profit superior chiar daca sunt mai mici.

Pe locul al treilea a urcat Raiffeisen, in locul Volksbank, care a pierdut puternic teren, fiind aruncata pe locul opt. Raiffeisen isi disputa la limita pozitia cu CEC, banca de stat care a castigat constant cota de piata pe parcursul anului trecut.

Banca Transilvania, Alpha Bank si UniCredit "se calca pe picioare" in piata, fiind posibila orice inversare de pozitie. Top 10 se inchide cu Bancpost si ING, banci cu pozitii diametral opuse ca rezultate financiare: daca Bancpost inca nu a terminat cu pierderile, ING culege roadele unei politici balansate in ultimii ani, in care extinderea mai putin agresiva pe creditare in anii trecuti i-a adus un portofoliu mai curat.

 Primele zece banci din sistem detin 78% din active, ceea ce arata cat de concentrata este piata romaneasca. Restul de 31 de banci se bat pe numai 22% din piata si multe dintre ele nu mai reusesc sa faca profit. Tot sistemul bancar a inregistrat anul trecut o pierdere de 304 milioane de lei, fata de un castig record de 4,4 miliarde de lei in 2008 - anul de varf.

Sursa: zf.ro

Comentarii  

 
-2 #1 s 28-02-2011 18:13
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ultimele stiri

Edit

Amount of short articles:

Amount of articles links:

You can order sections with dragging on list bellow:

  • Ultimele stiri
Salvează
Anulează
Reset

Economie

Practic Bucureşti vrea un profit de 20 mil. lei în

Practic Bucureşti vrea un profit de 20 mil. lei în 2017Practic Bucureşti (PRBU), companie care are drept obiect de activitate închirierea şi subînchirierea spaţiilor imobiliare, şi-a bugetat pentru 2017 o

Luni, 19 Decembrie 2016 Comentarii

NewsletterPrimeşte HTML?

Site-ul apare in Directorul Kappa